Markstativ

Ett markstativ är ett stativ du har din värmepumps utomhusdel på. Så enkelt är det.
Du bör ha din värmepump på någon typ av stativ, och de två främsta alternativen är Markstativ och Väggkonsol. Markstativ står på marken och Väggkonsol hänger på väggen.
Hurvida du väljer att ha din värmepump på väggen eller på marken är mest en fråga om vad man föredrar. En del pratar om vibrationerna som pumpen ger ifrån sig som går in i väggen om den sitter på en väggkonsol, men det är inte lika mycket av ett problem nu för tiden som det var tidigare, då det finns vibrationsdämpande väggkonsoler.

Handlar det om att du har gräsmatta precis vid väggen och tror att du måste bygga ett fundament i betong för att ha ett markstativ till din värmepump så kan du ta det lugnt! Det finns Jordankare man kan sätta på markstativen istället för de traditionella gummifötterna. Jordankare är stora och balanserade spett som trycks rakt ner i mjuk mark och du slipper då fixa en stor betonggrund.

Precis som med väggkonsoler så finns det olika markstativ som klarar av olika vikt, och är tillverkade i olika material. Oftast handlar det om stål, men det finns ett gäng med olika saker man ska ta hänsyn till. Bl a. hur tjockt stålet är, om det är rostfritt, galvaniserat, varmgalvaniserat, lackerat, lackerat och galvaniserat.

En normal luft-luftvärmepump på ca 35-50kg klarar många markstativ av finfint. Ska du montera det själv så vill du antagligen ha det gjort så lätt som möjligt, med så få moment som möjligt.
Det finns markstativ som skruvas ihop med endast tre skruvar, och det finns markstativ som kräver mellan 12-20st skruvar.
Det finns markstativ som säljs med vibrationsdämpande pads till värmepumpen, och de finns de som säljs utan.
Materialguide:
Bor du vid kusten är det extra viktigt att använda ett stativ som är tillverkat i varmgalvaniserat stål, detta pga salten som finns i luften kring kusterna. Ett varmgalvaniserat stativ är alltid mer hållbart än kallgalvaniserade eller endast rostfria stativ. Varmgalvaniseringen rostar inte och korroderar inte.

Ett vitlackerat och galvaniserat stativ är annars snyggt och prydligt, ifall man inte är i behov av det extra skyddet från kusten och kan prioritera lite mer estetik i stativet.

Climaline markstativ modern 400 vitt
Mitsubishi luft-luftvärmepump på ett ClimaLine Markstativ Modern, galvaniserat och vitlackerat.

ClimaLine varmgalvaniserat markstativ med fujitsu luftvärmepump

Fujitsu luft-luftvärmepump med Pancake dräneringstråg på ett ClimaLine Markstativ Classic, varmgalvaniserat.