Väggkonsoler

Väggkonsoler är de du ser under värmepumpar när dom hänger på husväggar. En form av stativ så att pumpen inte står på marken. Alternativet till en väggkonsol är ett markstativ som du kan läsa mer om här.

Väggkonsoler finns det olika varianter av. Vissa är mindre och helsvetsade, vissa kan fällas ut, vissa har en stabiliseringsskena med vattenpass. Det beror helt och hållet på hur avancerat det är.

Eftersom en värmepump vibrerar så är det viktigt att ha bra vibrationsdämpare under dess fötter och gärna även mot väggen, speciellt om du tänkt använda en väggkonsol då resterna av vibrationerna går rakt in i väggen istället för marken som vid användande av ett markstativ. De lite modernare väggkonsolerna med skena använder också oftast en justerbar skruv som går in mot väggen för att få en korrekt lutning på värmepumpen när den är monterad. Genom dessa skruvar färdas en stor del av värmepumpens vibrationer, så att dessa ska ha en vibrationsdämpande förmåga är att rekommendera. Vikten på en vanlig luft-luftvärmepump ligger oftast på runt 35-50kg, och spelar sällan så stor roll på vilken väggkonsol den monteras på. Det som spelar stor roll är djupet på pumpen, för det styr vilken benlängd det ska vara på väggkonsolen. Pumpen ska absolut minst ha 10cm luftrum till väggen, helst runt 15cm.
Materialguide:
Bor du vid kusten är det extra viktigt att använda en väggkonsol som är tillverkat i varmgalvaniserat stål, detta pga salten som finns i luften kring kusterna. En varmgalvaniserad väggkonsol är alltid mer hållbart än kallgalvaniserade eller endast rostfria stativ och konsoler. Varmgalvaniseringen rostar inte och korroderar inte.

En vitlackerad och galvaniserad konsol är annars snyggt och prydligt, ifall man inte är i behov av det extra skyddet från kusten och kan prioritera lite mer estetik i stativet.

Climaline galvaniserad och vitlackerad väggkonsol

ClimaLine väggkonsol, galvaniserad och vitlackerad. Finns med 5st olika benlängder.

Samsung luft-luftvärmepump på en ClimaLine väggkonsol, varmgalvaniserad. Finns med 5st olika benlängder.